Anmeldelse af Teri Terrys YA-roman Nedtælling Læg en kommentar

Dagens gæsteindlæg er skrevet af bibliotekar og læsehest Annika Leonora Dziemieszka

At læse bøger er en verden helt for sig. Det er der hvor du kan drømme dig væk til en verden, hvor alt kan ske. Det kan være de mest fantastiske, romantiske fortællinger om kærlighed, venskab og troen på noget, der er større end én selv. Det kan være det mest uhyggelige, skræmmende, forfærdelige, som vi knap nok tør tænke på, og som filmens verden kan have svært ved at gengive.
Når jeg læser, oplever jeg en ro og en mulighed for at åbne op for en ny og spændende fortælling. Især når jeg læser ungdoms -og fantasybøger, som ofte åbner op for nogle fantastiske og anderledes verdener. Forfatterne leger her med fantasien og lader sig ikke begrænse af realiteten eller frygten for at skrive noget skævt og anderledes.

I Teri Terrys Nedtælling, som er en ungdomsbog og første bind i trilogien Mørkt stof, træder vi ind i en nutidig verden, som leger med den foruroligende tanke: hvad kan en epidemi gøre ved os mennesker? Hvad man gør i videnskabens navn for at komme en sådan til livs, hvilke konsekvenser kan det have for de pårørende, og hvordan håndterer samfundet en epidemi, når først den er sluppet ud? Det lyder meget voksent og som noget der hører til i voksenlitteraturen, men bogen har flere lag. Sygdommen som skal bekæmpes er fx levende på en helt særlig måde, og de mennesker, som bliver indvolveret i den, har måske en særlig tilknytning til den.

Bogen handler også om venskab og kærlighed, emner der for unge er meget aktuelle og kommer til udtryk på forskellig vis i børne -og ungdomslitteraturen. Samtidig har den en dimension af science fiction, selv om den første bog foregår i nutidens Skotland. Den sidste del af bogens prolog giver et godt hint om noget mere, der gør det svært ikke at glæde sig til resten af trilogien.
Ingen opdager, hvordan jeg har forandret mig – hvad jeg har mistet, og hvad jeg har fået i stedet. Lige del velsignelse og forbandelse. Mine nye sanser opfatter lyde og farver som bølger. De strømmer frem fra alt – ting og levende skabninger, mennesker. Især mennesker. Hver eneste mand, kvinde og barn udsender deres eget unikke mønster, uden at de ved det – det er mere individuelt end fingeraftryk, mere afslørende end tanker og handlinger. Det er, som om jeg kan se selve deres sjæl. Jeg kalder det deres vox – en stemme, som de ikke ved, de har. Men jeg ved det. Og med viden kommer magt. Og jeg vil have mere. Altid mere. Jeg vil vide alt.  Først skete ulykken, så tog planen form …

På bagsiden af bogen kan man bl.a. læse:
Callie er forsvundet. Hendes storebror Kai er ved at miste håbet om nogensinde at se hende igen. Men så møder han Shay, som så Callie den dag, hun forsvandt, og pludselig er der igen håb. Men under deres søgen efter Callie udbryder der en frygtelig epidemi, og mans alle andre flygter, er Kay og Shay nødt til at trodse faren for at finde frem til sandheden om Callie.

Læseoplevelsen har for mig været rigtig god. Bogen er på trods af sine 440 sider nem at læse og overskuelig at gå til. Kapitlerne er ikke så lange og er delt op efter, hvilken person man følger. Samtidig er fortællerstilen er alsidig, og man får en spændende indsigt i personernes tanker og følelser.

Målgruppen til denne trilogi er unge fra 14 år og den kan også læses af et voksent publikum, særligt hvis man har en svaghed for science fiction. Forfatteren Teri Terry kan varmt anbefales. Hun står også bag bestseller serien Slettet, samt bøgerne Bedragets bog og Mind Games. Ungdomsbøger der emmer af science fiction, kærlighed, ondskab og ikke mindst venskab, i nogle verdener der sætter gang i ens fantasi og giver grobund for mange timers spændende læsning.

Anmeldelse af Teri Terrys Nedtælling – Første bind i trilogien Mørkt Stof, udgivet af Gyldendal i 2017.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *