Perfekt weekendlæsning: Tre gode bøger om mode

Af Claes Windfeldt

Julen står for døren og derfor har man måske navnlig i denne tid brug for fordybelse, ro, glæde og stilfærdigt samvær med mennesker man holder af. I hyggelige og stille omgivelser kan man nyde den rolige stemning og dykke i ned alskens spændende litteratur. Dansk Modevidenskab har sammensat en fantastisk liste over de bedste biblioteker samt de ti bedste bøger om mode nogensinde skrevet, som udover at være velskrevne og brandspændende, måske endda også kan give lidt inspiration til beklædningen i 2019.

Værkerne, som giver en enestående forståelse af mode og design på flere niveauer samt ikke mindst den imponerende forretningsmaskine, som er i konstant mobilisering, beskriver mode ud fra både et historisk perspektiv samt ud fra de kunstneriske eller æstetiske diskurser der har været fra 1950’erne og indtil nu.  Dette er et sammendrag fra den fulde liste på Modevidenskab. God fornøjelse og rigtig god forjul.

Modekongen Holger Blom

Holger Blom står for mange stærkt i hukommelsen som Danmarks ubestridte kjolekonge, hvis designs var blandt de absolutte favoritter hos de fine københavnske højborgerskabsfruer og sågar de kongelige i førkrigstiden. Blom leverede desuden en perlerække af kreationer inden for enhver afskygning af kjoler til teater og film både herhjemme og i udlandet.  Holger Bloms kjoler blev og bliver til stadighed beundret og anerkendt på den internationale modescene, og blandt Bloms elever finder man endda den mindst lige så kendte Erik Mortensen, hvis beklædningskunst i den grad også slog igennem i uden for Danmarks grænser. Bogen er et indblik uden sidestykke i både privatliv og professionelt virke for en af de største danske kjoledesignere nogensinde blandt andet baseret på fortællinger og interviews af kendte danske skuespillere og kunstnere, som var tæt på både manden og hans kjoler. Intet mindre end fantastisk læsning.

Modeskaber – Magit Brandt

Når man taler om dansk kvindemode både herhjemme og et i internationalt perspektiv, kan man ikke komme udenom at nævne Margit Brandt, som en af de kunstneriske og æstetiske grundpiller for den nordiske beklædningsdesignsdiskurs. Bogen her fortæller blandt andet om hvordan Brandt startede sin livslange karriere, og om hvor og hvordan hendes talent blev udviklet til det det blev, og den giver et særligt gribende billede af hvordan varemærket Margit Brandt i 1960’erne og 1970’erne strøg til tops og holdt toppositionen på den internationale modescenen helt indtil 1990’erne. Er man bare lidt interesseret i mode eller måske blot i dansk historie – for Margit Brandt skrev om nogen danmarkshistorie i sin samtid – så er denne bog et must read. Bogen er tilmed skrevet i let og glidende sprog og er fyldt med flotte billeder, så man har overordentligt svært ved at lægge den fra sig igen.

Dress Scandinavian

Med på listen skal naturligvis også være et dansk islæt. Dress Scandinavian af modeblogger og skribent, Pernille Teisbæk, er en brandgod gennemgang af grundpiller i skandinavisk mode og hvordan disse kan anvendes i praksis. Med eksempler på sammensætning af farver og mønstre, så den skandinaviske ’casualness’ opnås samt Teisbæks helt egen guide til hvordan jeans bør sidde, er giver denne bog virkelig noget med. Velskrevet og med lækkert billedmateriale til er denne bog perfekt til en rolig weekend. 

Om gæstebloggeren:

Claes Windfeldt er 34 år og mere modeinteresseret og læseentusiast end de fleste nok er, og muligvis også mere end hvad godt er. Han elsker desuden at skrive, og det må også gerne være om mode.