Tommy Orange giver stemme til de moderne indianere i ny roman

Tommy Orange er aktuel med den rå og usentimentale roman Der der om de moderne indianeres kamp for overlevelse i nutiden. Romanen, der er Tommy Oranges debut, følger en gruppe unge “Urban Indians”, der kæmper med at finde mening i deres identitet. For at give sine læsere en fornemmelse af fortiden, fortæller Orange samtidig historien om, hvordan en gruppe bosættere opdagede og tog et kontinent fra de mennesker, som boede der. Prologen er ligeledes også en barsk historie om, hvordan de euopæiske bosættere myrdede de indfødte amerikanere. 

I dagene op til årets store begivenhed for indianerstammerne i Oakland, den traditionelle dansefest, de kalder The Oakland Powow, følger vi ti vidt forskellige personer, mens de gør sig klar til at spille hver sin rolle i festlighederne. Alle har de deres helt særlige grund til at være med, og mens de forbereder sig, hver med sine drømme og forventninger, ambitioner eller bange anelser, ved ingen, hvem af dem der vil overleve den ’store dag’. En af dem drager af sted for at begå en forbrydelse, men han kan ikke gøre sig nogen forestillinger om, hvor vanvittigt og tragisk den beslutning vil udvikle sig.

Tommy Orange har i et interview til PowellBooks.blog forklaret, hvorfor han starter prologen med historisk tilbageblik: “Jeg har følt, at der for indfødte forfattere ligger en slags byrde, fordi vi skal få den generelle læser til at forstå, hvad der virkelig er foregået. Historiefortællingen om indfødte indianere er så forkert, og det er stadig den samme historie, der bliver fortalt i dag]..[mit mål var at skrive noget, som indfødte amerikanere allerede kender til på en interessant og overbevisende måde, så selvom du allerede kender de rå informationer, vil du stadig læse, hvad der er sket og hvordan det bliver fremstillet.

Selv er Tommy Orange født og opvokset i Oakland, Californien og uddannet fra the Institute of American Indian Arts. Han er desuden indlemmet i cheyenne- og arapaho-stammen og bor i Angels Camp. Der der er en stærk fortælling om, hvordan fem hundrede års folkemordskampagne på indianerne ikke er lykkedes, hvordan de stadig lever og har omstillet sig og taget deres kultur med sig. Bragt perlesmykker og powwows med ind blandt betonbygninger og trafiklarm.

Der der kan fås med Dagens Bog Deal fra torsdag den 9. august til og med søndag den 12. august til kun 189,95 // førpris 300,00

KØB DEN HER